tiistai 25. kesäkuuta 2013

Luontaisesti gluteeniton leipä

Alkuperäisen ohjeen sain ystävältäni, joka oli löytänyt sen internetin kätköistä. Ajattelimme, että myös gluteenittomana sitä voisi olla helppo tehdä, koska taikinaa ei tosiaan vaivata. Laitan kuvien jälkeen vielä alkuperäisen ohjeen, koska sekin oli kuulemma todella hyvän makuista.

Tätä kannattaa ehdottomasti koittaa, 
TÄMÄ LEIPÄ MAISTUU IHAN OIKEALTA LEIVÄLTÄ!

Vaivaamaton leipä 

3 dl mantelijauhoja
2 dl tummia riisijauhoja
1 dl perunajauhoja
1 dl hirssijauhoja
1 rkl psylliumia
0,5 tl ksantaania
0,5 tl kuivahiivaa
2 tl merisuolaa
4 dl 42 asetista vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään lasikulhossa. Kaada vesi joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä taikinakulho tuorekelmulla tiukasti ja anna kohota huoneenlämmössä 12-18 tuntia.

Kumoa ja kaavi taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöräytä palloksi. Tässä kohtaa voit halutessasi lisätä leipään yrttejä. Peitä löyhälti kelmulla ja anna levätä n. puoli tuntia. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata samalla uuniin lämpenemään. 

Kippaa taikinapallo kuumaan pataan , laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.


Alkuperäinen ohje

7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl 42 asteista vettä

Valmistus yllä olevan ohjeen mukaan.

4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa tosi hyvältä! Varmaan tyhmä kysymys, mutta onko tuo tumma riisijauho sama asia kuin täysjyväriisijauho? Ja voisiko hirssijauhon korvata jollain muulla?

    VastaaPoista
  2. Ja tarkoittaako tuo mantelijauho sitä jauhetta,mitä myydään niissä pikkupusseissa vai onko erikseen jotain mantelijauhoa?

    VastaaPoista
  3. Olen vähän laiskasti ollut täällä blogissa ja huomasin kommenttisi vasta. Toivottavasti huomaat vastauksen! Mantelijauhe tarkoittaa juuri sitä pikkupusseissa myytävää. Sitä myydään myös isommissa paketeissa, ainakin joissain kaupoissa. Tumma riisijauho on tosiaan täysjyväriisijauhoa. Itse olen käyttänyt Viljatuotteen pahvipaketissa myytävää jauhoa. Hirssijauhon tilalla voi koittaa vaikka tattarijauhoja.

    VastaaPoista
  4. Olen vähän laiskasti ollut täällä blogissa ja huomasin kommenttisi vasta. Toivottavasti huomaat vastauksen! Mantelijauhe tarkoittaa juuri sitä pikkupusseissa myytävää. Sitä myydään myös isommissa paketeissa, ainakin joissain kaupoissa. Tumma riisijauho on tosiaan täysjyväriisijauhoa. Itse olen käyttänyt Viljatuotteen pahvipaketissa myytävää jauhoa. Hirssijauhon tilalla voi koittaa vaikka tattarijauhoja.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!