torstai 4. heinäkuuta 2013

Raparperi-marenkipiirakka


Raparperi-marenkipiirakka

Pohja:
80 g tattarijauhoja
100 g mantelijauhetta
100 g kylmää voita
veitsen kärjellinen suolaa
2 rkl sokeria
1 munan keltuainen
1-2 rkl kylmää vettä

Nypi jauhot, sokeri, suola ja voi tasaiseksi taikinaksi. Sekoita keltuaisen joukkoon vesi ja sekoita ne taikinaan. Laita taikinapallo kelmun sisälle jääkaappiin 1 tunniksi. Valmista sillä välin täyte.

Täyte:
5 dl raparperinpaloja
100 g intiaanisokeria
1/4 dl vettä
30 g voita
3/4 dl maissitärkkelystä
1 dl kylmää vettä
3 keltuaista

Laita raparperinpalat, sokeri, 1/4 dl vettä ja voi kattilaan ja kypsennä kunnes raparperinpalat ovat ihan pehmeitä. Nosta kattila liedeltä, sekoita maissitärkkelys kylmään 1 dl:n vettä. Sekoita maissitärkkelys vesi seos raparperien joukkoon ohuena nauhana. Laita kattila liedelle ja kuumenna kunnes seos sakenee. Jäähdytä ja vatkaa joukkoon keltuaiset.

Voitele piirakkavuoka (halk. 25 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Kypsennä uunin keskitasolla 220 asteessa noin 10 minuuttia. Valmista tällä välin marenki.

Marenki:
4 munan valkuaista
1 tl sitruunamehua
1,5 dl sokeria

Vatkaa valkuaiset ja sitruunamehu kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen pieninä määrinä ja vatkaa kunnes vaahto on kiiltävää. Laita täyte esipaistetun pohjan päälle ja marenki täytteen päälle. Kypsennä uunissa 180 asteessa n. 10 - 15 minuuttia kunnes marenki saa hieman väriä pintaan. Tarjoile huoneenlämpöisenä.

1 kommentti:

Kiitos kommentista!