perjantai 19. huhtikuuta 2013

Injera-leipä

Etiopialainen ja Eritrealainen superherkku injera-leipä, jota siellä syödään nimensä mukaisesti päivittäin. Löysin teff-jauhoja Lumosta ja halusin koittaa minkälaista niistä saa leivottua. 

Googlettamalla löysin tietoa jauhosta. Se on hirssinsukuinen ruohokasvi, jonka siemenistä jauhetaan jauhoa. Siemenet ovat hyvin pieniä, joten niiden kuoriminen on mahdotonta. Siksi teff-jauhot ovat aina täysjyväjauhoja. Teff on ravintoarvoltaan erinomainen. Se on luontaisesti gluteenitonta ja kuitupitoista. Sen hiilihydraatit pitäisi olla hitaasti imeytyviä.

Monenlaisia ohjeita injera-leivästä löytyi. Osa oli jopa tehty pelkästään ruis- ja vehnäjauhoja käyttäen. Valitsin testiin ohjeen, joka oli hiivaton ja perustuu maitohappobakteeri käymiseen. Hiivaton leipä on paljon vatsaystävällisempää!

Injera-leipä

400 g teff-jauhoja
5,5 dl vettä
2,5 dl kivennäisvettä
2 tl suolaa
Ruokaöljyä paistamiseen.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita astiassa jauhot ja vesi, anna seistä liinan alla huoneenlämmössä 3 vuorokautta, jolloin taikina alkaa käymään ja muodostuu kuplia. Lisää suola ja kivennäisvesi. Lämmitä pisara öljyä paistinpannulla ja paista paksuhkot letut kypsiksi.

Etiopiassa ja Eritreassa leivälle laitetaan kastikkeita ja muhennoksia. Leivästä taitetaan paloja, jotka syödään käsin. 

Paistoin leivistä ohjeen vastaisesti ohuita lettuja. Laitoin letulle puolukkahilloa. Sopivat mielestäni hyvin yhteen. Leipä on maultaa hapahko, hieman ruismainen, muttei kuitenkaan. Testaa ohje ja maista itse! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!